Kinesiotaping

Op 9 november ’11 is Wilgo Boers naar de cursus A-M.T.C. voor gevorderden geweest in Eemnes. Dit het vervolg op de medical traping cursus van 8 en 9 februari ’11.
In deze cursus zijn o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

Verdieping Medical Taping ConceptHierbij zijn aanvullende technieken aangeleerd voor o.a.

- WAD (Whiplash) - PFP (patello femorale pijn)
- Schouderpijn rotator cuff - Shin splint
- Tractus iliotibialis symdroom - Achillodynie
- Tenniselleboog - Fascitis plantaris
- VKB (voorste kruisband - Littekens
- Fascia release taping

Fascia is het Latijnse woord voor bindweefsel.
Dit bindweefsel ligt rond botten, spieren en gewrichten. Je zou het ook het verbindende systeem in ons lichaam kunnen noemen.
Fascia release taping een een concept dat gebruik maakt van de onderhuidse fascia. Door rek op de huid te geven activeer je de fascie die onder de huid gelegen is en dus ook spierweefsel, bloedvaten en zenuwen. Tot op heden werd hier in de reguliere gezondheids zorg geen aandacht aan gegeven.

Myofascial triggerpointtaping

Deze techniek word gebruikt bij myofasciale pijn, dit is een algemene medische term om pijn te beschrijven die afkomstig is van spieren en spiervliezen (fascia). Het begrip ‘myofasciale pijn’ verwijst naar klachten van het bewegingsapparaat, die gepaard gaan met uitstralende pijn en verlies van spierfunctie. De intensiteit van de klachten kan zeer uiteenlopend zijn: van een licht, oncomfortabel gevoel tot een martelende pijn, waardoor iemand niet meer kan functioneren.

Myofasciale pijn wordt veroorzaakt door myofasciale triggerpoints. Het opmerkelijke is dat deze triggerpoints zich vaak op een heel andere plaats bevinden als waar de pijn gevoeld wordt. Wel is het zo dat iedere spier een vast omschreven uitstralingsgebied heeft, waar de myofasciale pijn zich manifesteert. Een speciaal geschoolde therapeut herkent de pijnklachten van de patiënt en kan het betreffende triggerpoint opsporen. Druk op het triggerpoint geeft vaak de voor de patiënt herkenbare uitstralende pijn.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Een triggerpoint is een kleine verkramping/samentrekking in een spier, deze triggerpoint is door een ervaren therapeut op te sporen als een verdikking in een spier. Een vaak voorkomende oorzaak is recidiverende overbelasting van de spier, dit zie je vaak terug in een verkeerde houding. Ook door een ongeval of een verkeerde beweging kunnen triggerpoints ontstaan.

Andere oorzaken kunnen liggen in:

- houdingsafwijkingen zoals een beenlengteverschil of een scoliose;
- een periode van gipsimmobilisatie, bijvoorbeeld na een fractuur;
- te hard of verkeerd trainen;
- Tekorten in bepaalde voedingsstoffen en vitamines zoals foliumzuur, calcium, ijzer, magnesium, vitamine D, B1 en B12;
- verminderde schildklierfunctie of andere hormonale ontregelingen.

Daarbij kunnen deze triggerpoints opgedeeld worden in 2 groepen:
- latent (geven alleen pijn/ sensatie bij stimulatie (druk, rek, aanspanning.)
- Actief (geven spontane of bij beweging lokale en- of gerefereerde pijn/ sensatie)

Door een ervargen therapeut kunnen deze triggerpoints worden opgespoord en behandelt, doormiddel van een tape constuctie (myofasciale triggerpointtaping) kan deze spier of aanhechting tijdelijk worden ontzien.